THE MASTER OF THE IMPROVISATION & Rhythm & ornamentation

„Аз съм привърженик на модерните течения в музиката, но харесвам и старите традиции, и автентичната народна музика. Всичко трябва да се прави много внимателно и с отношение към  самите композиции, за да се получи в крайна сметка една хубава музикална картина, а не да е самоцелно“.

Български фолклор и съвременна норвежка музика се срещат в Кърджали

Световноизвестният акордеонист идва в Кърджали с концерта „Петър Ралчев и приятели“

Това съобщи за Радио Кърджали един от основните организатори на събитието Васко Райчинов. Именитият музикант ще излезе на сцената на Дома на културата в 17.30 ч. на 29 май, т.г. заедно с изпълнители от Норвегия.

В концерта „Петър Ралчев и приятели“ ще участва и неговият ученик, акордеонистът Бьорн Петертосе, който е завършил норвежкото висше музикално училище със специалност „български фолклор“. На сцената изкуството си ще покажат две български народни певици, а също и две норвежки поп изпълнителки.

Идеята за този концерт възникна в изпълнение на проекта „Традициите ни обединяват“, каза Райчинов.

 

Да бъде интересно обеща и самият Петър Ралчев в ефира на Радио Кърджали в предаването „На чаршията, в чата“. Акордеонът е един универсален музикален инструмент, на който могат да бъдат изпълнявани различни жанрове музика, въпреки че у нас, в България, а и на Балканите, е по-популярен за фолклорна музика. Това е свързано с нашите традиции, коментира именитият музикант. По темата за компилирането на различни видове музика в едно произведение, той подчерта, че всичко е въпрос на мяра и лично усещане на твореца.

Аз съм привърженик на модерните течения в музиката, но харесвам и старите традиции, и автентичната народна музика. Всичко трябва да се прави много внимателно и с отношение към  самите композиции, за да се получи в крайна сметка една хубава музикална картина, а не да е самоцелно“. Всеки музикант има собствени виждания и от това също зависи какъв ще бъде крайният продукт.

Ралчев сподели, че е имал периоди, в които се е налагало за известно време, макар и кратко, да не свири и да не се занимава с акордеона, но дори тогава „мисълта е постоянно там. Така че просто тази свързаност (на музиканта с изкуството му, бел.ред.) е вечна“.

Все още се уточнява програмата, с която ще се представят на кърджалийска сцена Петър Ралчев и приятели, но все пак, ясно е, че ще има традиционни български народни песни. Самият Ралчев ще представи свои авторски пиеси. Ще има норвежки композиции на българска фолклорна основа. Разбира се, няма да бъде подминато и творчеството на двете норвежки дами, които изпълняват съвременна тяхна музика, която също ще бъде преплетена с нашенската.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове от линка

https://bnr.bg/kardzhali/post/101826809/balgarski-folklor-i-savremenna-norvejka-muzika-se-sreshtat-v-kardjali

 

 

Logo
Copyright 2022 Petar Ralchev
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram